Şeftali Nasıl Bir Meyvedir?

Bol sulu ve tatlıdır. Bir yaz meyvesidir.  Anavatanı Çin’de uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak bilinirdi. Şeftali ağacının ömrü 30 yıl ve boyu 2 ile 3 metre uzunlukta olabilir. Ülkemizde  Akdeniz Bölgesinde ve Bursa ilinde üretilir.  Türkiye şeftali üretiminde altıncı sırada yer alır.

Şeftali bol miktarda C vitamin içerir. Bunun yanı sıra A ve B vitamini de ihtiva etmektedir. Şeftali mineral olarak; Magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve sodyum içerir.

Şeftalinin Faydaları Nelerdir?
  •  Bağırsaklarda kurt oluşması riskini minimuma indirir ve o anda olan kurtların atılmasını kolaylaştırır.
  •  Şeftali sindirim sisteminin çalışmasını düzene sokar. Bu sayede hem kabızlık önlenir hem de daha çabuk sindirilen besinler karında şişlik yapmaz.
  •  Şeftali, içerisindeki karotenoid maddesi sayesinde bazı kanser türlerini engelleyici etki yapar.
  •  Birçok taze meyvede olduğu gibi şeftalide de antioksidan özellik vardır.
  •  Şeftalinin içerisinde bulunan potasyum; iskelet ve kalp kaslarının çalışmasını kolaylaştırır. Bu sayede kalbin ve çalışan diğer kasların daha az yorulmasını sağlar.
  •  Şeftali, rejim yapanlar için ideal bir meyvedir. Çünkü yüksek lif içeriği sayesinde uzun süre tok tutar ve kalori değeri bir meyve için oldukça düşüktür.
  •  Şeftalinin içerisindeki C vitamini vücut direncini artırırken, A vitamini de göz ve kemik sağlığı açısından faydalıdır.
Şeftalinin Suyu Sıkılarak Tüketildiğinde İse:
  • İdrarın atılmasını kolaylaştırır.
  • Kana hızlı karışır ve antioksidan özelliği sayesinde kanın temizlenmesine yardımcı olur.
  • Taze sıkılmış şeftali suyunun gerginliği yatıştırıcı ve dinlendirici bir etkisi vardır.
  • Kabızlığı engelleyici etki yapar.
  • Tansiyonu dengeleyici etkisi vardır.
Şeftali çeşitleri nelerdir?

ŞEFTALİ

Ortalama meyve ağırlığı 120 gr.dır. Meyve eti sarı renkte çekirdek ete bağlıdır. Ağaç verimi çok iyidir. Etlidir ve suludur.

SEZON BİLGİSİ
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran
   
Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
        
Şeftali Ağacı Nasıl Yetiştiriliyor?

Bakımı Hastalık Zararlıları Besin Noksanlığı ve Bitki Beslemesi
PEACH BREEDING Care Nutritional Deficiency Diseases and Plant Pests Syndication
Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen bir meyve türüdür. Normal yetişebilmesi için en uygun rakım 500-600 m. arasıdır.
Sıcak iklimlerde 1500 m.’ye kadar yetiştiği görülebilir.
Ülkemizde; sıcak iklim Akdeniz Bölgesi, ılıman iklim Marmara Bölgesi ve soğuk iklim olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişebilmektedir.
Ülkemizde çok geniş bir ekolojide yetiştirilmektedir.
Kış sıcaklığının –18 ve –20 °C ye düştüğü zamanlarda gözler ve yıllık sürgünler donar. Sıcaklık –25 °C ye düştüğünde ise ağaçlar tamamen donabilir.
Bununla birlikte, oluşabilecek düşük sıcaklığın süresi donun olduğu dönemlerdeki ağacın fizyolojik durumu, havadaki nem miktarı gibi faktörlerde ağacın dondan etkilenmesinde önemli rol oynar.
Redhaven çeşidi dona en fazla dayanıklı olup, bunu J.H.Hale ve dixired çeşitleri izlemektedir.
ŞEFTALİ BİTKİ BESİN NOKSANLIKLARI, BELİRTİLERİ, GİDERİLMESİ, GÜBRELEMESİ
Peach plant nutrient deficiency, symptoms, removal, fertilizatio

Şeftalinin Besin Değeri Nedir?

Bir orta boy şeftali (yaklaşık 150 gram) aşağıdaki besinleri sağlar:

Kalori – 59

Karbonhidratlar – 14g

Protein – 1.4g

Yağ – 0.4g

Fiber – 2.3g

C vitamini – 10 mg

A vitamini – 489 IU

Potasyum – 285mg

Magnezyum – 14mg

Demir – 0.4mg

Gebelik sırasında şeftali yemek güvenli mi?

Şeftali miktarını ılımlı miktarda tüketmek güvenlidir. Şeftali zengin demir, protein, şeker, pektin ve çinko içerir. Bununla birlikte, aşırı beslenme aşırı iç ısı birikimine neden olabilir, bu da gebeliğiniz için iyi değildir. Şeftalinin boğazını etkileyebileceğinden, yalnızca soyulmuş şekilde tüketmeniz önerilir.

Gebelikte Şeftalinin Faydaları Nelerdir?
  • Şeftali, sizin ve büyümekte olan fetüsünüz için hayati önem taşıyan vitamin ve mineral maddeler bakımından yüksektir.
  • Demir fetüsün beynin gelişimine yardımcı olur, aynı zamanda gebelik sırasında anemi önler.
  • Manganez bebeğin beyin gelişimine ve hücre üretim sürecine yardımcı olur.
  • Şeftali, gebelik sırasında oluşan kusmayı kontrol etmeye yardımcı olan antivomitik özellikler içerir. Şeftali çayının tüketilmesi kusmayı önlemeye yardımcı olur.
  • Vitamin C, demir emiliminde yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bebeğin büyümesi için önemli olduğu gibi hücrelerin ve dokuların da oluşmasına yardım eder.
  • Folate beynin ve omurganın gelişmesinde fetusa yardımcı olur, aynı zamanda spina bifida gibi doğum kusurlarını önler. Aynı zamanda nükleik asitlerin üretimini de arttırır.
  • Potasyum gebelik sırasında çok yaygın olan bacak kramplarını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca anne ve bebeğin sıvı dengesini korur
  • Magnezyum, kalp, sinir sistemi ve bebeğin iskelet sisteminin gelişimine yardımcı olur. Aynı zamanda doğuma yardımcı olur, ayrıca anneye enerji sağlar.
  • Fosfor hem annenin hem de gelişmekte olan bebeğinin kuvvetli kemikler inşa etmesine yardımcı olur.
  • Yüksek lif miktarı gebelik sırasında kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • A vitamini bebeğin diş ve kemiklerini düzgün bir şekilde geliştirmeye yardımcı olur.
Şeftali İle Nektarin Arasındaki Farklar?
  • Şeftali'nin anavatanı Çin; Nektarin meyvesinin ise bilinmiyor ama 17yy.'da İngiliz kaynaklarında ismi geçiyor
  • Şeftali tüylüdür ve daha iridir. Nektarin ise daha ufak ve tüysüzdür.
  • Şeftalinin sert ve yumuşak türleri olabilir; nektarin genelde daha sert ve aromatik bir meyvedir.
  • Şeftali Farsça kökenli bir sözcüktür. Nektarin ise İngilizce'dir.
  • Nektarin meyvesinin; şeftali ve mürdüm eriğinin melezi olduğu düşünülüyor.
  • Nektarin çekinik gen nedeniyle baskın gen içeren şeftaliden türemiştir.

 

 

Şeftali

Nektar

Hangi Dil

Farsça

İngilizce

Anavatanı Çin Bilinmiyor
Boyut Büyük Küçük
Tüy Tüylü Tüysüz
Genleri Baskın Çekinik
Nektarin Nedir?

Nektarin; şeftaliye benzeyen, şeftali gibi de C vitamini deposu olan bir meyvedir. Ayrıca yine şeftali meyvesi gibi oldukça lif içerir. Kısaca tüysüz şeftali olarak anılır.

Nektarin Nerede Yetişir?

Asıl yetiştiği bölge Çin ve Doğu Asyadır. Her ne kadar  ana vatanı bu yerler olsa da dünya üzerinde yaygın bir yetiştirilme alanı mevcuttur. Kendi ülkemizde ise daha çok Akdeniz Bölgesinde ve Bursa ilçesinde yetişmektedir.

Nektarin çeşitleri nelerdir?

Dış rengi koyu kırmızıdır ve tüysüzdür. Meyve eti sarı ve suludur. Ortalama ağırlığı 120 / 200 gr arasındadır.
Akdeniz bölgesinde yetişen çeşitleri : Arnking , Crimson Gold , fantezia , summer supperstar ,stark red gold ve fairlane

SEZON BİLGİSİ
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran
Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık
        
Nektarinin Faydaları Nelerdir?

Bu meyve içinde A-B3-C-Potasyum-Fosfor-Kalsiyum gibi vitaminleri barındırır.Çok lif içeren bir meyve olduğu için özellikle diyet yapan kişilerin vezgeçemeyeceği bir besindir. İçerisinde yağ ve protein çok az derecededir. Nektarinin içerdiği mineraller sindirim sistemini düzenler.Ayrıca zengin bir betakaroten kaynağıdır. Kan şekerini düzenleyici etkisi de vardır.

Kabızlık sorunları çekiliyorsa eğer nektarin tüketebilirsiniz. Nektarin idrar söktürmeye faydalıdır. Bunun yanında vücudunuzda barınan toksinleri atmanıza yardımcı olur. Kramplarınızın iyileşmesine yardımcı olur. Böbrek taşlarını düşürmede yararı olacağı gibi, taş oluşumunu engellemekte büyük rol oynar.

İçerisinde barındırdığı potasyum vitamini nedeni ile kas gerginliklerine çare olur.Sırt ve eklemlerinizde oluşan ağrıyı tedavi ederi, yorgunuluktan kurtulmanızı sağlar. Vücudun bağışıklığını güçlendirir. Kolajen vücudumuz için önemli bir maddedir. Kemik ve kasları yapıştırıcı göreve sahiptir. Nektarin tüketimi, kolajen maddesinin üretilmesine yardım eder.

Midede hazmetmeyi hızlandırır. Bağırsak kurtlarına karşı önemli bir savunması vardır. Bu yüzden bağırsak kurtlarından kurtulmanızı sağlayacaktır.

Spazmlara bir doğal yöntem de nektarin meyvesinden. Nektarinin çekirdeğini az miktarda tüketirseniz spazm çözücü bir etkisi vardır. Nektarin çekirdeği aynı zamanda pankreasın daha düzgün çalışmasını ve insülin salgılamasını sağlar. Nektarin meyvesinin çekirdeği sadece insanlara yararlı değildir. Bu çekirdeğin içindeki tanecikleri hayvan yemi olarak kullanılabilir.

Cildinizdeki pürüz sorunlarını gidererek pürüzsüzlüğe kavuşamanızı sağlar. Cildi yumuşatır, lekelerin giderilmesine yardımcı olur.  Nektarin çekirdeğinin içerisinde ki tanecikler hayvan yemi olarak kullanıldığı gibi kozmetik sanayisinde de kullanılır. Nektarin çekirdeğinin taneciklerinden; cilt kremi, makyaj temizleme ürünü, kaş ve kirpik bakım ürünleri, dudak bakım stiği, tırna bakım yağı gibi ürünler üretilir.

Nektarin Nasıl kullanılır?

Nektarin meyvesinin besin değeri çok fazla olduğundan çeşitli tüketim yolları vardır. Nektarin taze kullanılacağı zaman meyve suyu olarak tüketilebilir. Kurutarak kullanmak isterseniz; reçel, komposto ve marmelat olarak tüketilir. Ayrıca taze şekildeki yapraklarını ve çiçeklerini çay şeklinde demleyerek sakinleştirici niyetine kullanabilirsiniz.

Nektarin Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Şeftali ağacına erik aşılanarak elde edilen şeftali i|ş tadındaki tüysüz bu meyve, şeftaliden daha koyu renkli ve daha tatlıdır. C vitamini açısından zengin, lifli, yağsız ve sulu bir meyvedir. Yaklaşık 150 çeşidi vardır. Yetiştirme koşulları yakın akrabası şeftaliye çok benzer. Sağlıklı gelişmesini istiyorsanız, onu da şeftali gibi kumlu, killi, çakıllı, çabuk ısınan topraklarda yetiştirin.

Dikim için en uygun zaman sonbahar aylarıdır. Aynı şeftali gibi kışın soğuk geçtiği bölgelerde dikimi ilkbaharda da yapabilirsiniz. Diğer meyve ağaçlarına göre daha çok budanmak ister. Bunun nedeni meyvelerinin bir yaşındaki dallarda oluşmasıdır. Her yıl düzenli olarak meyve alabilmek istiyorsanız, yıllık sürgünlerin her yıl yeterli miktarda olması gerekir, iyi bir budama ve gübrelemeyle ağacınızın ömrünü uzatmak sizin elinizde. Değişik iklim şartlarına uyum gösterebilen bir meyvedir. Düşük kış sıcaklıkları ve ilkbaharın geç donları nektarini yetiştirirken karşılaşabileceğiniz engeller arasındandır. Erken çiçek açan bir meyve türüdür. Çiçekler açıldıktan sonra meydana gelen ilkbaharın geç donlarından oldukça etkilenebilirler. Yaz sıcaklığının düşük olduğu bölgelerde meyvelerinin olgunlaşması gecikebilir ve meyve kalitesi düşer.