Ana vatanının Çin olduğu düşünülen şeftalinin dünyaya da buradan yayıldığı tahmin edilmektedir. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan şeftali gülgiller familyasındandır. Eski çağlarda şeftali Çin’de uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak adlandırılmaktaydı. Ortalama ömrü 30 yıl olan şeftali ağacı 2 ile 2,5 metre uzunlukta olup ılıman iklimlerde yetişmektedir. Ülkemizde ise en çok Akdeniz Bölgesinde ve Bursa ilinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya genelinde Türkiye şeftali üretimi yapan ülkeler arasında 6. sırada yer almaktadır. Şeftali meyve olarak yenebilerek tüketildiği gibi suyu çıkarılarak da tüketilmektedir.
Şeftali bol miktarda C vitaminin yanı sıra A ve B vitamini ihtiva etmektedir. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin şeftali, demir ve sodyum açısından da zengindir.
Sindirim sisteminde etkili olduğu bilinen şeftali bağırsakların çalışmalarını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Bağırsak kurtlarını engeller ve var olan bağırsak kurtlarının atılmasını sağlar. İdrar yolları enfeksiyonlarının kısa sürede tedavi edilmesinde faydalı olup idrar yollarını temizler. İdrar yollarındaki ve böbreklerdeki kum ve taşın vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kanda biriken toksinlerin atılmasını sağlayarak kanı temizler.
Şeftalinin Sindirim Sistemine Faydaları: Bileşenleri sayesinde böbreklerin çalışmasını ve bağırsakların fonksiyonlarını düzenleyerek hazmı kolaylaştırır. Bağırsakları yumuşatır ve kabızlık sorunları için ise birebirdir. Böbreklerde oluşan kum ve taşın atılımını sağlar aynı zamanda da oluşumunu önlemesi konusunda etkilidir.
Şeftali Kanser Hastalığını Engelleyebilir: Şeftali bioflavonoid ve özellikle de karotenoid açısından zengindir. Şeftali hücrelerin hasar görerek kanserin yayılmasına engel olurlar. Ayrıca şeftali tüketimi ağız sağlığının korunmasını sağlar.
Şeftali Kalp Sağlığı İçin Faydalıdır: Şeftali kalp sağlığı açısından çok önemli olan potasyum ve lif içermektedir. Zengin lifler kolesterolü sağlıklı seviyede tutar ve bu durum dolaylı olarak kalp sağlığına olumlu anlamda etki eder.
Şeftali İyi Bir Antioksidandır: Şeftali antioksidanlar açısından iyi bir besin kaynağıdır. Özellikle güneş ışığına maruz kaldığınızda oluşan serbest radikaller karşı bünyeyi korumaktadır. Zararlı güneş ışınlarının etkisini kırar. Bunun dışında antioksidanlar vücudu diğer farklı hastalıklardan da korur.
Şeftali Dokuları Korur: Şeftalinin içerdiği C vitamini dokuların sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Bunun dışında dokularda meydana gelen travma sonrası süreçte dokuların hızla iyileşmesine yardımcı olur. Şeftalinin içerdiği askorbik asit bağışıklığı güçlendirir ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca kıkırdak ve kemikleri onarmak için yardımcı olur.
Şeftali Sindirim Sistemine Yardımcı Olur: Şeftali, kabızlık sorununu kolayca çözebilir. Zengin miktarda potasyum içerdiği için metabolizmadaki pH dengesini arttırır ve sağlıklı bir seviyede tutar. Ayrıca karbonhidrat sindirimine yardımcı olur.
Şeftali Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Şeftali kilo vermek isteyenler için mükemmel bir besin kaynağıdır. Düşük kalorili bir meyve çeşididir. 100 gram Şeftali sadece 44 kalori içerir. Bunun dışında tok tutma özelliği vardır.
Kemik Sağlığını Korur: Aşırı miktarda A vitamini eksiği özellikle kemik hastalıklarına yakalanmaya neden olur. Bol miktarda A vitamini içeren şeftali genelde yaşlılığa bağlı olarak meydana çıkabilecek kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Şeftali Kan Basıncı Seviyesini Dengeler:
Bir şeftali ortalama 285 mg civarında potasyum içerir. Potasyum kan basıncını dengelemek için önemli bir maddedir. Fakat yüksek potasyum böbrek hastaları ve yaşlı insanlar için zararlı olabilir. Bu yüzden tüketimine dikkat edilmelidir.
Şeftali suyu şeftalinin preslenmesiyle elde edilen bir tür içecektir. Çok hoş tadının yanında sağlık açısından da birçok faydası vardır. Şeftali suyu birçok organ için önemli olan A, C ve B3 vitaminlerinin yanında folik asit ve betakaroten içermektedir. Bütün bunların dışında antioksidan özelliğinin olması genel anlamda vücut sağlığı için fayda sağlar, toksinleri bünyeden temizler ve serbest radikallerle mücadeleyi sağlar.
Şeftalinin Zararları: Şeftali genel anlamda sağlık için bir tehdit teşkil etmez. Ama bazı özel durumlarda küçük problemler yaşatabilir. Çok ciddi bir yan etkisi yoktur. Aşırı tüketimden kaynaklanan bazı sorunlar oluşturabilir. Bunları kısaca sıralayacak olursak;
Tavsiyeler
Şeftali ve şeftali suyu organik olduğu sürece sağlık açısından inanılmaz faydalar sağlayabilir. Çok etkili bir antioksidan olması neredeyse vücudun bütün organlarına fayda sağlamaktadır. Mevsiminde ve taze olarak tüketilmesi ayrıca kış aylarında meydana gelebilecek hastalık ve salgınlara karşı savunma sistemini güçlendirir.
Özellikle şeftali suyunun sağlık açısından maksimum derecede faydalanmak için evde hazırlayarak tüketmenizi öneriyoruz. Marketlerde hazır olarak satılan şeftali suları hazırlık aşamasında bazı özelliklerini yitirmektedir. Bu yüzden özellikle çocuklar için doğal ortamlarda hazırlanmasını öneririz.